Româna

Dansuri traditionale, administrative si (putin) politice

Am participat din nou, cu bucurie si emotie, la unul dintre evenimentele deja traditionale, care intaresc an de an rindurile comunitatii romanesti floridiene. Este vorba despre sarbatorirea Hramului Bisericii Sfinta Cruce, in Hollywood, Florida. Duminica am “transmis” de la fata locului, nu chiar in direct, dar aproape, pe Facebook, unde am postat doua video clipuri cu dansurile cu care ne-au delectat copiii si tinerii grupului Balkan. Clipurile le gasiti AICI si AICI. Atmosfera, dupa cum era de asteptat, frumoasa, destinsa, conviviala si joviala. E mereu incurajator sa vedem cum ne putem aduna, departe de casa, ca romani, sa ne bucuram de traditiile si spiritul care ne fac sa ne purtam acest nume cu mindrie.

Dans si voie buna la Sfinta Cruce, Hollywood, Florida

Dans si voie buna la Sfinta Cruce, Hollywood, Florida

Citeste si da mai departe!

As dori insa a supune atentiei un aspect mai adinc al vietii noastre de diasporeni: “dansurile” administrative de care avem parte ori de cite ori avem nevoie de eliberarea vreunui act oficial in Romania. Ca ne place sau nu, existenta noastra ca romani americani nu e nicicind total desprinsa de drumurile in tara. De multe ori, aceste drumuri sint pe la usile diverselor institutii de stat sau private, iar “calatoriile” sau popasurile prin fata acelor usi nu sint nici pe departe ceea ce ne-am obisnuit sa vedem in societatea americana. Nu de putine ori, aceste drumuri incep sau, dupa caz, se termina la Washington, DC, sau la New York, mai precis la usile respectivelor consulate romanesti.

Nu cred ca e o noutate ca aceste drumuri spre ambasada si consulate devin deseori adevarate cruciade. Ducerea la bun sfirsit a unei schimbari de act de identitate, pasaport, obtinerea unei procuri sau a altui act necesar noua sau familiei in patria-muma ne consuma inca timp, bani si nervi. Intr-o lume in care internetul si posta rapida sint din ce in ce mai accesibile, ne-ar scuti de multe dureri de cap daca si guvernul Romaniei ar reusi sa le utilizeze eficient in folosul cetatenilor. De ani si ani, mai toti ne-am lovit de incetineala si tipicareala administrativa a colectarii de tot felul de acte, notarizate sau nu, stampilate sau parafate in fel si chip, ca sa nu mai vorbim de “bunavointa” proverbiala a celor din “functii” administrative guvernamentale. Acestia din urma, sa o spunem pe sleau, nu par prea des a tine sa-si faca un nume bun prin promptitudine, simpatie si intelegere in lucrul lor cu publicul.

Din fericire, guvernul Ciolos a intreprins un act istoric pe data de 1 aprilie a acestui an. Nu, nu e pacaleala. Ordonanta de urgenta PD1A va reduce masiv numarul documentelor pe care institutiile publice de orice fel le vor putea solicita contribuabililor. Cum? Prin renuntarea la folosirea de copii legalizate sau la notarizarea anumitor documente necesare in anumite cazuri. Bineinteles, nu ne asteptam sa se intimple nimic peste noapte, dar e un inceput. Nu ne ramine decit sa speram ca vom beneficia din ce in ce mai mult de facilitari de acest gen. Pina atunci insa, cel putin de aici din Florida, mai tot ce inseamna “paperwork” va continua sa ia drumul Washingtonului sau New York-ului. Chiar daca va merge totul struna in materie de reducere a numarului de acte necesare, pentru multi ramine inca deplasarea in persoana la unul dintre aceste consulate. Frustrarea va ramine, pentru cei care nu-si permit sa sacrifice o zi sau doua din timpul dedicat serviciului sau familiei, ca sa nu mai vorbim despre cei carora virsta le e cel mai mare impediment.

Nu ne va lua nimeni in nume de rau daca vom ramine inca o vreme foarte circumspecti fata de mobilizarea noului guvern spre o realizare cu totul istorica (fara nici o ironie) precum indepartarea plagii birocratice de care “beneficiem” inca din secolul trecut. Intre timp insa, am putea incerca la rindu-ne, aici unde sintem, sa ne mobilizam pentru a veni in intimpinarea acestui viitor eliberat de apasarea jugului birocratic. Cum? Cititi cu atentie cele ce urmeaza.

In ultimii doi ani, o parte dintre cei care sintem in contact mai strins cu focarele de activitate romaneasca aici in zona Hollywood-Miramar-Miami am avut deja sansa sa luam cunostinta si sa beneficiem de o initiativa benefica. Prin eforturile si conectiile domnului John Banu, fondatorul Ligii Romano-Americane, numerosi  romani din zona au avut parte in doua ocazii de servicii consulare “la ei acasa”, adica aici, in Florida de Sud, mai precis la sediul Ligii, in Hollywood.

Crearea unui Consulat Itinerant in aceste ocazii, precum si insistentele domnului Banu pe linga Consulatul din Washington au fost doua elemente cheie in demararea unei initiative cu mult mai ambitioase: infiintarea unui Consulat Genereal al Romaniei in Florida. Cred ca e inutil sa explic cit de binevenit ar fi un astfel de Consulat aici. Ceea ce nu e inutil de explicat, dimpotriva, chiar INDISPENSABIL – daca vrem sa vedem un asemenea proiect implementat aici, e procedura prin care o institutie intreaga va putea lua fiinta pentru beneficiul tuturor romanilor din Florida. Anul trecut, pe 1 Aprilie, Romanian Link a publicat un interviu al Nutei Istrate Gangan  cu domnul Cristinel Petrescu, Seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Washington. Nu, nici asta nu e pacaleala. Aveti link-ul AICI. Acolo, domnul Consul explica pe larg ce e necesar pentru infiintarea unui Consulat permanent in Florida. Pentru a nu intra in amanunte inutile, concluzia de baza a domnului Consul a fost ca infiintarea reala a unui Consulat General in Florida, acum ca deschiderea din partea guvernului exista, depinde doar de noi. Mai precis, de numarul celor care isi vor exprima, oficial, dorinta de a avea aceasta institutie aici. De la sine inteles, numarul acesta va trebui sa fie cit mai mare. Din pacate, aici lucrurile se opresc abrupt. La ora actuala nu exista un numar oficial care sa exprime cit de mare este, intr-adevar, comunitatea romanilor in Florida. Anecdotic, stim cu toii ca sintem cel putin 30.000 sau 40.000 de romani numai in zona Floridei de Sud, insa nimeni nu pare sa stie de unde anume vin aceste cifre.

Cifrele anecdotice nu sint de ajuns. E nevoie de un adevarat recensamint pentru a afla cit de aproape de adevar sint aceste cifre. Bineinteles, eforturile necesare pentru a organiza o activitate de o asemenea anvergura sint extrem mari. Cu toate acestea, Liga Romano-Americana si-a asumat responsabilitatea de a-si folosi resursele pentru a demara proiectul. Puteti citi AICI anuntul Ligii. Sinteti invitati si pe aceasta cale sa contactati Liga pentru a contribui la infaptuirea acestei initiative.

Consulatul General al Romaniei in Florida este doar unul dintre rezultatele benefice la care ar putea duce fructificarea unui astfel de recensamint. Sa ne imaginam lucruri pe care le-am putea face mult mai usor si cu ecouri mult mai mari, odata ce avem certitudinea exprimata in date concrete, oficiale, a faptului ca sintem o forta demna de luat in seama. Totul, de la activitati culturale pina la initiative politice si sociale ar deveni mult mai usor de atins, de organizat si de promovat, daca am participa in numar din ce in ce mai mare nu doar la ceea ce ne tine pe linga bisericile noastre de aici (si daca sintem sinceri cu noi insine vom admite ca nu e mereu doar credinta sau fervoarea religioasa), dar si daca ne-am alatura initiativelor unor grupuri precum Liga Romano-Americana.

Fiindca vorbim de religie si biserica, n-am fi romani daca nu ne-am supune unei alte traditii, de data asta care nu ne face prea mare cinste: “bisericutele” in sinul comunitatii. Avem mereu de comentat, despicat firul in patru, analizat si intors pe toate partile, cu competenta proverbiala balcanica, mai tot si, mai cu seama, mai pe toti. Realizam extrem de rar cit de autodistructiva este aceasta “mostenire”. Ca atare, initiativele unor oameni care incearca sa miste lucrurile vor fi mereu supuse acestui scrutin mioritic, se vor gasi mereu cei care vor alege sa stea pe margine sau, mai rau, sa dea cu piatra.

Fara a face filosofie prea mare pe aceasta tema, concluzia, daca reusim sa ne folosim de aceeasi sinceritate din paranteza precedenta, ar trebui sa fie totusi limpede: avem ocazia – ACUM – sa construim ceva folositor pentru noi toti cei de aici, indiferent de biserici, bisericute, partide, cluburi sau convingeri de orice alt fel. Un Consulat General in Florida e pur si simplu ceva care nu are cum sa aduca decit foloase. Cred ca merita sa incercam sa punem umarul cu totii. Apoi vom avea sanse sa punem pe picioare si altele, cu perspective mult mai mari de concretizare.

Pina una-alta, acest proiect e initiativa Ligii Romano-Americane. Cred ca se merita sa lasam de-o parte, macar o data, orice suspiciune si circumspectie si sa ne alaturam acestui proiect. Cind il vom fi infaptuit, cred ca nu ne vom putea uita in urma altfel decit cu mindrie si cu certitudinea ca lasam cel mai trainic lucru celor ce ne vor urma aici.

Si, fiindca orice lucru mare se incepe cu pasi mici, putem incepe si noi prin a contacta Liga pentru ceva foarte fezabil si cu folos imediat: urgentarea urmatorului Consulat Itinerant. Ultima incercare, in primavara anului acesta, a ramas nefructificata, din cauza numarului prea mic de cereri. Daca facem ce trebuie, putem inca spera in “runda III” a Consulatului Itinerant pina la sfirsitul anului. In mod sigur inca nu s-au inventat pasapoartele fara data de expirare, macar pentru asta si tot putem sa “riscam” efortul! Asadar, ceea ce trebuie facut, IMEDIAT, e contactarea Ligii Romano-Americane cu cereri concrete. Contactati Liga acum, sau faceti cunoscute informatiile de contact celor pe care poate ii stiti in nevoie de pasaport nou, act de identitate, procuri sau alte acte.

Liga Romano-Americana
http://romanianamericanleague.org/
Telefon: 954.474.6605
Email: roamleague@aol.com

Ai citit? Da mai departe!

About Sorin Nelersa

Sorin Nelersa is a Romanian living in Miami, USA. He studied Journalism and Mass Communications in Romania - at University of Bucharest, and in the US - at University of South Carolina, Columbia. Sorin runs his own internet marketing business, eBiz Miami, Inc. Even though he has been living in the US since 1995, in recent years he finds himself more and more drawn back to his roots: his birth country - Romania, and his background - Journalism. Romanian Link is a an attempt at combining both, in order to shine a better light on his native culture that still has so much to offer to the world.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *