Galleries, Româna

Gallery Manastirea Barsana

Localitatea Barsana este o asezare straveche, situata pe malul drept al raului Iza, la o departare de 20 kilometri spre sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei. Daca sapaturile arheologice au scos la iveala relicve care arata ca aici au existat asezari omenesti inca din epoca hallstattiana, in izvoarele scrise, localitatea Barsana este atestata incepand cu 1326 cand, la 26 septembrie, regele Carol Robert emite o diploma prin care sunt intarite drepturile de posesiune asupra mosiei Barsana, pentru cneazul Stanislau Barsan, care avea aceasta mosie cu drept de mostenire.

Biserica a fost construita in 1720 pe locul alteia mai vechi, care a fost arsa de tatari. Initial, biserica a apartinut unei manastiri (unica din cele opt biserici patrimoniu UNESCO) si doar la 1806 a fost mutata pe amplasamentul actual. Biserica este construita din lemn de stejar, are acoperis dublu, turn cu foisor deschis si un coif conic. La stramutarea pe actualul amplasament bisericii i s-a adaugat un pridvorul structurat pe doua niveluri (solutie arhitecturala rara la bisericile de lemn). Intreaga constructie este incinsa cu un brâu sculptat in forma de funie impletita. Iconografia, realizata de Toader Hodor si Ioan Plojodeste, este variata si are influente baroce. Pictura se pastreaza in principal in naos si altar si prezinta scene ample din geneza, ciclul patimilor, episoade din viata lui Isus si a Fecioarei Maria.

In 1993, Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului a sfintit piatra de temelie a noii biserici a manastirii. S-a stabilit ca manastirea va avea hramul Soborul Sfintilor 12 Apostoli. In ziua de miercuri, 30 iunie 1993, s-a praznuit pentru prima data hramul noii manastiri. In aceeasi zi, in cuvantul de invatatura adresat multimii de credinciosi, Prea Sfintitul Justinian a amintit hotararea ca la Barsana va fi manastire de maici.

About Corneliu Nelersa

English: Corneliu Nelersa is just "another Romanian." Only, he's one of those "other" ones, who know and are willing to share, a lot more than "the others," when it comes to his country. More praise to him, more pride for our culture! Româna: Corneliu Nelersa e doar un "alt Român". Atâta doar ca e unul dintre acei "altii" care stiu si sint dornici sa impartaseasca mult mai multe decit "ceilalti" cind vine vorba de tara lui. Cu atit mai bine pentru el, cu atit mai bine pentru cultura noastra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *