Româna, Romanians Abroad

Seara pentru minte, inima si literatura

“O seara cu multe lacrimi pline de emotie si tristete dupa poezia cu tara noastra dar si de bucurie alaturi de prieteni dragi. Multumim Nuta pentru poeziile minunate de fiecare zi, multumim Ioana Toader pentru superbele aranjamente florale si picturi care ne-au incantat ochii si multumim Ioana Anghel pentru pasiunea si iubirea simtita in vocea ta de cate ori iti ascultam muzica.” (Mihaela Tomulescu)

Aceasta e doar una dintre replicile venite din inima, pe pagina de Facebook a poetei Nuta Istrate Gangan, din Florida, USA. Lansarea “americana” a volumului de poezii “Eva” a fost unul dintre evenimentele culturale cele mai inaltatoare ale anului, pentru romanii din Florida de sud.

noapteliteratura

Desfasurata in sala de activitati a bisericii ortodoxe Sfanta Cruce din Hollywood, seara a capatat o turnura vibranta in urma recitarii poeziei “Scrisoare. La Multi Ani, Tara Mea!” Pentru orice roman plecat din tara, care a ramas macar cu o umbra de dor si duiosie la amintirea celor lasate in urma, poezia nu are cum sa ramina fara o rezonanta profunda, lacrimile impingind zagazul ochilor aproape instantaneu. Interpretarea doamnei Luminita Tecsy (ea insasi o surpriza a serii) n-a lasat aproape nici un ochi uscat in sala.

paintpoetry

Odata nota emotionala inaltata la acest nivel, toata seara s-a desfasurat sub amprenta ei. Sala de activitati a bisericii Sfanta Cruce vede destul de des multimi de oameni sarbatorind laolalta evenimente traditionale romanesti si americane. De cele mai multe ori, bucuria de a fi impreuna “romaneste”e impartasita prin muzica, dans, mincare “ca la noi”, voie buna si clinchet de pahare. In duminica serii de 24 noiembrie, 2013, am adaugat poezie, pictura, clinchet de suflete. Sa mai facem!

PS: Poeziile Nutei Istrate Gangan pot fi citite pe blogul ei, AICI

Mai multe dintre picturile Ioanei Toader, AICI

About Sorin Nelersa

Sorin Nelersa is a Romanian living in Miami, USA. He studied Journalism and Mass Communications in Romania - at University of Bucharest, and in the US - at University of South Carolina, Columbia. Sorin runs his own internet marketing business, eBiz Miami, Inc. Even though he has been living in the US since 1995, in recent years he finds himself more and more drawn back to his roots: his birth country - Romania, and his background - Journalism. Romanian Link is a an attempt at combining both, in order to shine a better light on his native culture that still has so much to offer to the world.

4 Comments

 1. Nuta Istrate Gangan

  ,,Nu publica inainte de a revizui MACAR o data textul, din pedeve sintactico-morfologico-stii-tu. Ti-am mai zis: esti scriitor,,(SN)

  ”… scriitura ta nu e foarte buna… e uluitoare, dementiala, bestiala …dar te rog incepe sa folosesti diacritice si sa fii atenta la greseli…”(SN)
  ,,ti-am mai zis eu, multe din cuvintele tale, in versuri, ma fac sa vad filme de scurt metraj, dar cu imagini foarte vii,,(SN)

  ,,Chestia e ca, fara sa fii neaparat perfectionista, nu e rau sa lasi primele elanuri sa stea putin la uscat, asa, dupa prima penita, dupa care revii si le mai respiri putin, sa vezi cum gasesti singura anumite gauri,,(SN)

  ,,din cite vad eu, in ce te priveste, FB a fost un lucru fenomenal pt. tine, te-a ajutat sa germinezi, ai avut curaj sa te afisezi, ai simtit ca ai ceva de spus si nu te-ai sfiit sa lasi la lumina ce dadea pe-afara. Rezultatul? Esti scriitor, vrei nu vrei. Iti zisesem io’ de ceva vreme”
  (SN)

  Sorin Nelersa
  ,,Ce-mi place, ca s-a incetatenit moda parantezelor. Le vad la Adrian, le-am mai vazut la o tipesa,,
  Nuța Istrate Gangan
  8/24, 9:58am
  ,,eu le-am vazut la o poezie de Marin Sorescu acum vreo doua luni;)
  :))))),,
  Sorin Nelersa
  8/24, 10:00am
  ,,Vezi, pina si astia mari te copiaza!,,
  Nuța Istrate Gangan
  8/24, 10:00am
  :))))
  Sorin Nelersa
  8/24, 10:01am
  ,,Cind toata viata nu-i decit o mare paranteza, normal ca se mai scurg picaturi si printre versuri,,

  ,,Nu ti-o lua in cap, adica in sensul ca nu incepe sa apleci urechea prea mult la adulatori, chiar daca te lauda pe merit. That’s risky business,,(SN)

  ,,La mine in creier parca-i poligon de bombardamente, cum apuc sa imi trag putin respiratia, cum … bum! alt raid
  Eu te admir f. mult ca nu lasi viata sa iti taie aripile, stiu ca nici tu nu le ai pe toate chiar aranjate la fix pe toate rafturile, asa ca, more power to you, girl!,,(SN)

 2. Am zis io’ toate astea? Si inca ma mai tii de preten’? 🙂 Esti mai tare la matze decit am crezut 🙂

 3. Parca era vorba de tine, totusi… (“in aceasta povestire este vorba despre”)

 4. Chita Parus

  Dacă aceste poeme ”Fa-ma un blues, darling”, ”Tandrete” si ”Nu este toamna fara tine, darling” nu te conving să citesti Nuta Istrate Gangan, nu știu ce altceva ar putea.
  Îmi plac atât de mult incat ar fi dificil pentru mine a explica modul profund in care aceste poeme vorbesc; de fapt cred că vorbesc ce persoană minunată este Nuta. Ea vorbeste de o dragoste care este cunoscuta dincolo de timp, într-un loc în care esența sa devoreaza mințile noastre .
  Chiar daca nu citiți oricare dintre ceilalți poeti si chiar daca nu va place poezia, cititi cartea ”EVA”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *