Româna, Romanians Abroad

“Am vazut si romani fericiti”

Pasaport RomaniaNu ştiu dacă Liga Româno-Americană a mai făcut ceva sau dacă va mai face (şi) altceva pentru românii din Florida, dar faptul că pentru trei zile Consulul României la Washington a fost prezent în Hollywood (2500 Hollywood Bldv, #403) a constituit evenimentul zilei pentru românii (informați) care au avut nevoie de servicii consulare şi au găsit dificilă, nedorită și imposibilă o călătorie la Washington.

RAL (Romanian-American League a început un proces (care se dovedeşte cam anevoios) de deschidere a unui Consulat permanent al Romaniei în Sudul Floridei. Consulat care ar fi mult mai accesibil romanilor floridieni, că sunt de aici din sud, sau mai de la nord; (au fost oameni veniţi din Jacksonville, Jupiter, Naples).

De obicei, pentru a obţine servicii consulare, este nevoie de o călătorie la Ambasada Romaniei la Washington, DC sau la unul dintre Consulatele Generale care operează în New York, Chicago sau Los Angeles.

Asta implică acte (mai ales), zile libere de la serviciu, bilet de avion, hotel şi uneori imposibilitatea de a rezolva totul într-o singură călătorie.

Mulţi oameni însă, nu pot călători cu avionul din cauza statutului. Şi atunci RAL a facut posibila aducerea lui Mahomed la munte: Domnul Consul Cristinel Petrescu urma sa vina pentru două zile în Florida de Sud. Acestea s-au transformat in trei zile lungi; vineri, de exemplu, a început la 9 a.m. şi a terminat mult după miezul nopţii. Prezenta celor cu probleme consulare de rezolvat a fost covârsitoare.

Am văzut şi români fericiţi părăsind biroul itinerant al domnului Cristinel Petrescu. Oameni care au reusit sa isi innoiasca pasapoartele, sa obtina procuri pentru diferite probleme pe care le au de rezolvat prin reprezentanti in tara etc.

Din pacate, nu toate problemele au putut fi rezolvate. Nu toti au putut aduna toate actele necesare, pentru altii anumite legi s-au schimbat si acum ii dezavantajeaza, multe si incurcate chitibusuri legale si administrative inca stau piedica in calea obtinerii mai usoare a multor tipuri de documente.

Am fost acolo joi şi vineri, doar pentru câteva ore. “Voluntar” să mă consider ar fi mult prea mult, pentru că adevăratul voluntar, cea care şi-a luat liber de la serviciu şi a lucrat de dimineaţă până seara, doar pentru că crede în această cauză, a fost prietena mea, Viorica Crăciun, secretara (voluntara) a Ligii. Eu am fost doar un fel de observator (apropo, nu sunt membru RAL, opiniile mele sunt doar opinii personale).

Este interesant să auzi oamenii vorbind despre problemele lor de imigranţi într-o ţară în care nu toţi au avut norocul să obțină Green Card la trei săptămâni după aterizare, ca azilanți politici, sau ca şi urmaşi ai mătuşii bogate din America.

La un moment dat, cineva spunea că Guvernul României se pare că a uitat de cetăţenii români rătăciţi în lume. Acel cineva parea a vorbi cu vocea mai multora: a acelora care nu au reuşit să se realizeze tocmai cum visau. A celor cărora nu le este mereu bine în ţările în care s-au stabilit (legal sau nu), dar care nici nu prea mai au pentru ce să se întoarcă acasă.

Pentru explicarea acestui mic “miracol” pe care Liga l-a facut posibil aici in Florida, cineva m-a intrebat daca nu cumva vor fi curând alegeri în ţară. Asta spune foarte mult despre cit de neobisnuiti sint românii cu accesele de “bunavointa” guvernamentala fara substrat de interes politic. Ceea ce aduce intr-o lumina si mai puternica reusita eforturilor Ligii.

“Este interesant cum guvernul american este interesat de cetăţenii americani aflaţi in alte tari”, spunea un domn, “mai ales atunci când aceştia au probleme. Guvernul nostru nu ar face niciodată aşa ceva.”

“Şi nici guvernele multor ţări” – a completat altcineva (din dorința de a le respecta anonimatul, nu voi da nume).

Din pacate, sunt destui cei care nu au o imagine clara despre cât de interesat este Guvernul României de cei plecaţi in alte tari…
“Poate că singurul interes ar fi acela ca emigranţii să se întoarcă în vacanţe cu sume bune de euro sau dolari”, dupa cum spunea o alta “voce”… dar un mare ajutor l-ar constitui deschiderea unor consulate în zonele dens populate de români.

Cetăţenii români în Statele Unite rămân cetăţeni romani, chiar dacă actele româneşti le-au expirat. Cu atit mai mult, ajutorul localizat pentru problemele lor ar trebui luat mult mai serios in consideratie. Cineva trebuie să se gândească și la faptul că nu poţi călători pe distanţe lungi atunci când nu mai ai nici un act valid.
Şi, chiar dacă “nu ies banii” de pe urma acestor consulate, aceşti mai puţin norocoşii români din afară, au nevoie de ajutor şi înţelegere.

Ideea deschiderii unui Consulat al Romaniei in Florida i-a venit domnului John Banu, preşedintele RAL, după un parastas la una dintre bisericile ortodoxe din zona Hollywood, unde o doamnă era extrem de nefericită că mama dumneaei a rămas în ţară, bolnavă, iar ea, ca fiică, nu o putea vizita fiindcă paşaportul român expirase şi, din cauza statutului neclar în Statele Unite, nu putea să ajungă la Washington, DC pentru reînnoire de acte.

Sper că acum, acea doamna, alaturi de numerosi alţi oameni cu probleme similare, a putut beneficia din plin de organizarea acestui Consulat Itinerant in Hollywood, care, fie şi doar pentru trei zile, a fost în masură să adreseze destule dintre problemele celor prezenti. Speranţa e ca pe viitor, un  Consulat în Florida de Sud va activa permanent.

Domnul Banu a zâmbit când l-am întrebat dacă vrea să ajungă consul:
“Am lucruri mai importante de făcut, am business, funcţia de consul este una de angajat permanent al Guvernului României, eu nu am timp să fiu angajat permanent.”

Adevarul insa, ramâne: foarte mulţi români floridieni, de la Key West la Jacksonville, din Tampa la Orlando, ar putea beneficia de aceste servicii consulare. Suntem destui români în Florida pentru a putea ține ocupat un Consul, nu-i așa?
Şi, într-un fel sau altul, că sunt cetăţeni americani sau nu, că au un statut bine definit sau că sunt ilegali, oamenii ar simţi că Guvernul României se gândeşte şi la ei. Nu numai în perioada alegerilor.

Cei interesați pot urmări siteul Romanian American League și pagina de FB a acestui site.

Este posibil ca Domnul Consul Cristinel Petrescu să fie prezent și luna viitoare în Hollywood.  Cu toate ca cele doua zile de lucru ale acestui Consulat itinerant au devenit trei, sunt inca putini cei care au aflat la timp de eveniment, iar cererea este mult mai mare decât oferta.
Oamenii au așteptat ore în șir, unii au trebuit să se întoarcă și a doua zi, dar toți cei cu care am discutat s-au arătat încântați și mulțumiți de faptul că, in sfârsit, “cineva vrea să facă ceva și pentru românii stabiliți în Florida.”

Nu sunt sigura cum se învârt rotile acestor mecanisme. Deschiderea unui Consulat Permanent depinde probabil de Ambasadorul României la Washington, DC, nu stiu daca şi de angajaţii Consulatului din Washington, DC, care, in mod sigur, sunt extrem de ocupaţi încercând să rezolve nevoile consulare a sute şi sute de români ajunsi la acolo din tot sud-estul Americii. Tocmai de aceea, daca ar fi sa privim problema in mod american, o decongestionare a muncii celor de la Washington prin deschiderea unui consulat local aici in Florida, ar suna excelent, iar problemele care ajung pe masa de lucru a functionarilor consulari s-ar rezolva mult mai rapid.

Ultimul cuvânt aparţine, cred, Ministerului de Externe, care va avea de ales între Business şi People.

Ultima ora:
După închiderea sesiunii de lucru a Consulatului Itinerant, Domnul Consul Cristinel Petrescu a avut bunavoinţa să răspundă la citeva intrebari, intr-un interviu publicat aici. În urma interviului, Domnul Consul a ţinut să completeze că, in urma eforturilor RAL şi ale domnului John Banu personal, s-a ajuns ca Hollywood, Florida, “să devină un exemplu-pilot în derularea altor deplasări ale consulului în jurisdicţia consulară a misiunii noastre şi care, după opinia mea, va fi urmat şi de alte locaţii, fie din Florida, fie din alte state. În paralel cu existenţa consulatului itinerant, demersurile de “lobby” pentru un consulat de carieră nu trebuie abandonate, ci intensificate, necesitatea consulatului itinerant devenind motivaţie pentru infiintarea lui.”

About Nuta Istrate-Gangan

No information is provided by the author.

2 Comments

  1. Din pacate in ultimii ani, romanii isi gasesc fericirea doar in afara tarii.
    Am fost si eu nu in SUA ci in Europa de vest in Italia mai ales unde am trait o vreme.
    Da este mai civilizat acolo, mult mai frumos, oamenii sunt mult mai educati (nu sunt melteni) e mai curat pe jos, au reguli stricte, un salar decent pentru o fiinta umana si pentru emigranti, dar totusi nu e acasa, iar asta se simte dupa o vreme, te simti strain.

Trackbacks / Pings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *